Tervehdys Vapun alla!

Tiesittekös Vapun, tämän niin rattoisan ja kansainvälisen työväenjuhlan alkuperästä? Minä en, mutta tulin lukeneeksi Wikipediasta. Aika mielenkiintoista.

Kun vuodenkierto jaetaan kahdeksaan osaan, kevätpäiväntasauksen ja kesäpäivänseisauksen puoliväli osuu toukokuun alkuun. Euroopassa keltit ja germaaniset kansat viettivät kesän alkamisen juhlaa toukokuun alussa. Juhlamenoihin kuului kokkojen polttaminen.
Irlannissa ja Skotlannissa on vietetty huhtikuun lopulla tai toukokuun alussa kevään juhlana kelttiläistä Beltane-juhlaa. Juhlan aikana sytytettiin kokkotulia, joiden uskottiin edistävän karjan hedelmällisyyttä. Karja ajettiin rituaalisesti haltiatulien läpi. Beltane tarkoittaakin ”hyvää tulta”. Monissa Euroopan maissa on pystytetty korkea vappusalko, jonka päähän on kiinnitetty pitkiä nauhoja. Juhlassa nauhat kudotaan salon ympärille.

Saksassa vappuyö tunnetaan noitien ja taikuuden yönä. Käsitys noitien lentämisestä sapattiinsa valpurinyönä (saks. Walpurgisnacht) on arveltu olevan perua yleisestä pakannallisesta juhlien leimaamisesta paholaisen teoiksi. Nykyisin Beltanea juhlivat toukokuun ensimmäisenä päivänä uuspakanat, kuten wiccat. Beltanen aikana elävien ja kuolleiden maailman välisen rajan ajateltiin olevan ohuimmillaan. Sapatti oli myös tärkeä hedelmällisyysjuhla.

Suomessa tunnetaan vapun aikaan vietetty vanha kevään juhla hela eli toukojuhla, jolloin pelloille ja muille avoimille paikoille sytytettiin kokkoja, helavalkeita. Muinaissuomalaiset polttivat helavalkeita pahojen henkien pois ajamiseksi ja soittivat kelloja. Juhlissa juotiin simaa ja tanssittiin. Karja on usein päästetty ensi kerran laitumelle ja ajettu tulien läpi sairauksien ehkäisemiseksi. Germaanikansojen kokkotulien perinne jatkuu nykypäivän Ruotsissa. Suomessa vappukokkojen polttaminen on nykyään melko harvinaista ja keskittyy ruotsinkielisille paikkakunnille.

Nimi vappu tulee 700-luvulla eläneestä baijerilaisesta abbedissa Valburgista. Vappua on juhlittu keskiajalta lähtien – myös Suomessa – 1. toukokuuta, joka on Valburgin pyhymykseksi julistamisen päivä. Sen mukaisesti päivä on myös Vapun ja Valpurin nimipäivä.

Suomessa, Ruotsissa, Virossa, Saksassa ja Latviassa vappu on vanha juhlapäivä, jonka juhlinta perustuu valpurinpäivään tai muihin perinteisiin. Useimmissa muissa maissa päivä on tullut juhlapäiväksi työväenliikkeen myötä, joka 1800-luvun lopulla valitsi sen kansainväliseksi juhlapäiväkseen.

-Wikipedia-

Täällä ollaan työn touhuissa tänäänkin ja ollutkin aikas 'tuuhea' viikko jälleen. Ehkä se tästä kohta rauhoittuu kesälomien alla? Oltiin viime viikonloppu möksällä, ja kyllä se vaan on sellainen rahoittumisen ja latautumisen paikka vaikkei oma olekkaan. Tehtiin koko lauantai pihatöitä ja illasta puusaunan kautta - meikätyttö pulahti 8 asteisessa vedessä!

Eilen olin tapaamassa Iho- ja allergiasairaalan Proffaa. Ei mitään uutta länsirintamalta, sain vinkkejä auringolta suojautumiseen ja hän katsoi ja totesi ihon olevan hyvässä kunnossa. Käski myös minun olla huolehtimatta käänteishyljinnästä - ja/tai sen käänteistä tai muustakaan - he kyllä kuulemma huolehtivat minusta ja tarkkailevat minua... Ja se ihon kutina, on ehkäpä vain kuivan ihon oireilua. Hitsi, että hävettää. Olen ollut laiska iltaisin rasvailemaan itseäni, kokenut ja luullut, että aamurasvaus riittää. Nyt täytyy ryhdistäytyä!

Olen kovasti viikon aikana pohtinut olotilojani ja itse asiassa tullut vain entistä väsyneemmäksi? Nyt se ihana joogakin loppui eilen. Täytyy löytää kesäksi joku toinen kurssi, sillä tuo antaa minulle kyllä kovasti voimia. Yritetään muuten järkätä serkkulikan ohjaamana pihajooga-ilta meillä kesän alottajaisiksi <3 Toivotaan tämän onnistuvan! Sain sitten jo eilen kirjeen, että minulle on aika psykologin juttusille parin viikon päästä. En uskonut tämän tapahtuvan näin nopeasti, mutta hyvä näin. Katsotaan mitä tämä kokemus tuo tullessaan? Nyt täytyis vaan funtsii 'Ei liika kelailu johda mihinkään, hyvät asiat tapahtuu, jos on tapahtuakseen' kuten mun favvo VilleGalle filosofoi :x :x :x

Mutta, pitemmittä puheitta, OIKEIN HAUSKAA WAPPUA KAIKILLE! Me otetaan tänä vuonna taas iisisti, toivotaan kuitenkin aurinkoista juhlaa!

Ilta.jpg

 Biisivalinta Sanni ja *Oon voimissain'

https://www.youtube.com/watch?v=u19xkXoqzoE